Przedszkole nr 60 w Katowicach

Jadłospis

Woda  do picia bez gazu dla dzieci dostępna bez ograniczeń/czcionką numerowaną wskazane są alergeny.

 

Do przygotowywania posiłków  używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, kminek mielony , papryka słodka i wędzona, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać  śladowe ilości :glutenu, mleka, jaja, soi, selera, gorczycy

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA NR 60 W KATOWICACH    od 02.12.2024 do 06.12.2024

 

PONIEDZIAŁEK 

WTOREK  

ŚRODA 

CZWARTEK

PIĄTEK

 

śniadanie

 

Chleb 5 ziaren z masłem, szynka babuni ,jajko, tarta rzodkiew biała , papryka czerwona konserwowa, herbata owocowa

(1,7)

Pieczywo mieszane, pasta z makreli wędzonej z białym serem, szczypiorkiem, oliwki zielone, kawa zbożowa

(1,4,7)

Mleko z płatkami nesquik, chałka z serkiem bieluch  i powidłami.

(1,7)

Bułka kajzerka z masłem, schab pieczony, rolada ustrzycka, rzodkiewka, sałata strzępiasta,

kawa inka.

(1.7)

Bułka grahamka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i śmietaną, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa.

(1,3,7)

owoc

jabłko

banan

gruszka

Sok  100% naturalny

mandarynka

 

obiad

 

 

 

 

1.Zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbasą,

(fasola perłowa , kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, majeranek)

2.Ryż gotowany na mleku z sosem jogurtowo- truskawkowym, kompot.

(ryż, mleko, cukier waniliowy, truskawki, (jogurt grecki)

1,7,9)

1.Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym)

(marchew, pietruszka, cebula, śmietana 30%)

2. Gulasz duszony z szynki duszony, kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana z jabłkiem, kompot

1.Zupa koperkowa z ryżem

(koper, śmietana 30%, warzywa korzeniowe)

2.Makaron kokardki filetem z kurczaka- duszonym, śmietaną, cukinią i szpinakiem, kompot.

1.Zupa ogórkowa z kaszą pęcak i koperkiem

(przecier ogórkowy, śmietana 30%, warzywa korzeniowe)

2.kotlecik drobiowy smażony w panierce sezamowej, ziemniaki, surówka wielowarzywna z jogurtem, kompot.

1.Zupa jarzynowa z makaronem gwiazdki i  zieloną pietruszką.

(fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, marchew, śmietana 30%)

2.klopsy z filetu morszczuka smażone,

(ryba, jajko, bułka, cebula, przyprawy) ziemniaki,

 surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot.

 

podwieczorek

Rogal, pasztet kremowy, ogórek zielony, zielona cebulka, kawa inka.

(1,7)

Wafle tortowe z dżemem i kajmakiem, mleko.

(1,7)

Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem

Bułka mleczna z miodem, mleko waniliowe.

(1,7)

Jogurt fantazja z chrupkami,

Kinder czekolada .

(1,7)

Woda podawana jest  dzieciom do picia między posiłkami.                                     //     referent zastrzega sobie prawo zmian w jadłospisie